Slamfärg för målning av fasaden

Letar du färgtyp för målning av ditt hus och funderar på slamfärg? Här har vi sammanställt de vanligaste frågorna.

Slamfärg, vilka är fördelarna?

Idag är det mycket vanligt att måla med slamfärg då det är prisvärt, enkelt att hantera och dessutom väldigt miljövänligt. Färgen bildar inte något tätande skikt, vilket gör att träet i fasaden andas och skadar därför inte underlaget. Den röda färgen var länge den vanligaste färgen på våra hus och är fortfarande än idag vanlig och en av det bästa utomhusfärgerna för trähus. Det börjar även bli vanligt att måla med svart och grått och grönt.

Slamfärg

 

Vad är slamfärg?

Förr tillverkade man denna färg genom att man blandade färgpigment och krita med limvatten och därefter tillsatte man rågklistermjölk och kokt linolja. Då färgblandningen ofta blev väldigt tjock spädde man den med limvatten, mjölk eller sillake. Den ena blandningen blev den andra aldrig lik och kunde skilja sig åt mycket i konsistensen. För att ingredienserna lättare skulle blandas tillsatte man grönsåpa, vilken då kokades in i blandningen av rågklister och linolja. Idag är blandningen mycket mer kontrollerad och jämnare i strukturen.

 

Vad behöver jag tänka på?

  • Har du en gång tidigare målad med slamfärg är det viktigt att du tänker på att välja samma blandning igen. Väljer du en annan typ av färg behöver du slipa av färgen först innan du målar med den nya typen.
  • Vi rekommenderar att måla på icke hyvlat trä eftersom vidhäftningen troligen inte blir tillräcklig på den slätare ytan.
  • Vid målning är det viktigt att man borstar och rengör ytan riktigt ordentligt innan man går på med målningen.
  • Blanda färgen väl med en borrvisp och gärna flera gånger under tiden man målar. Färgen har som förmåga att dela på sig.

Fördjupa dig i området genom att läsa mer om våra färger och hitta just din slamfärg.